Simpel og diskret indbrudssikring af husets vinduer med en vindueslås. Pressefoto: ABUS
Vinduet lyser op som porten til Himmeriget for indbrudstyve. For dem er vinduet nemlig den foretrukne vej ind i din bolig. Det fortæller størstedelen af tyvene i Det Kriminalpræventive Råds undersøgelse 20 Tyve.
Sikring af vinduer bliver ofte nedtonet i forhold til tyverialarmer og intelligente overvågningskameraer, når snakken falder på indbrudssikring af boligen.
− Men det er faktisk den simpleste og billigste måde at indbrudssikre boligen på, siger Søren Brehm Jensen, som er sikkerhedsekspert hos ABUS, der blandt andet producerer alarmsystemer og overvågningskameraer.
En gang sikret, altid sikret
I Tyskland og den sydligere del af Europa er vinduerne ofte konstrueret med plast, og de åbner indad. I Danmark og resten af Skandinavien består vinduerne ofte af en trækonstruktion med rammer, der åbner udad. Trærammer er lettere ofre for et koben. Desuden er et andet svagt punkt på skandinaviske vinduer den udvendige glasliste, som holder ruden fast i rammen. Ved at fjerne glaslisterne kan tyven let tage ruden ud og sikre sig adgang til boligen.
− Derfor har det faktisk ikke noget at sige, om et vindue er nyt eller gammelt. Med et koben kan en tyv trænge ind i de fleste boliger. Duer det ikke, er tyvens plan B at bore et hul i vinduesrammen og på den måde nå haspen eller håndtaget, der holder vinduet lukket. Men der findes nemme og enkle måder at undgå det på, påpeger Søren Brehm Jensen.
− Det er vigtigt, at både glasliste og ramme sikres for at hindre tyvens adgang. En vindueslås er et godt udgangspunkt, men det er vigtigt, at den kombineres med ekstra sikring af glaslisten. Nogle låsetyper på markedet kommer med glaslistesikring, men alternativt kan glaslisterne sikres med eksempelvis specielle envejsskruer. Det er få komponenter, som man enten kan montere selv, eller man kan hyre en låsesmed til at gøre det. Men når det er sket, er der ikke yderligere udgifter, siger Søren Brehm Jensen.
Hold tyven ude, ikke inde
På Christiansborg arbejder justitsminister Søren Pape Poulsen (K) på at samle politisk flertal til indholdet i en såkaldt indbrudspakke, der blandt andet nævner tyverisikring af ny-producerede vinduer og døre som et fremtidigt lovkrav. Generelt bør fokus være på forebyggelse, mener justitsministeren, og det istemmer Søren Brehm Jensen.
− Vi har tendens til at tænke på, hvordan vi bedst muligt kan skræmme tyven væk, når først han er kommet ind i boligen. Men vi bør vende tankegangen om og gøre alt for, at tyven slet ikke kommer ind. Vinduerne er boligens svageste punkt, så det er oplagt at begynde med at sikre dem bedre. Det siger tyvene jo faktisk selv. Spørg eventuelt, hvilke produkter dit forsikringsselskab anbefaler − det er et godt sted at begynde, siger Søren Brehm Jensen
|