1. Gør dig synlig
Uanset valg af cykel er det vigtigt at være synlig i trafikken – og det er desuden også et lovkrav. Det er surt at komme til skade, fordi du mangler de obligatoriske reflekser foran og bag på cyklen, på pedalerne, i cyklens egerne eller på dækkene. Derudover kan det give mening at sikre sig ekstra med f.eks. lyset tændt døgnet rundt samt sørge for at have en høj ringeklokke eller lydsignal, når du kører på den hurtige og ofte lydløse elcykel.
2. Vær opmærksom på farten
En elcykels høje fart kan komme som en overraskelse for både gående, andre cyklister og bilister. Når du drøner afsted, er det derfor vigtigt at være ekstra opmærksom på dine medtrafikanter. Det er vanskeligt for en bil at skelne elcykler fra konventionelle cykler. Det kan medføre, at bilister undervurderer den hastighed, de hurtige elcykler kommer med.
Sæt derfor farten ned, når du nærmer dig et kryds, når du kører i tæt trafik, og når der er dårlig sigtbarhed. Dine medtrafikanter kan hverken høre eller se, at du kommer med høj fart.
3. Beskyt hovedet med en NTA-hjelm
Selvom det ikke er et lovkrav, cykler mange heldigvis med cykelhjelm i Danmark. Ifølge Rådet for Sikker Trafik brugte hele 39 procent hjelm i bytrafikken i 2017. ABUS støtter op om deres anbefaling om at bruge hjelm, når man cykler på elcykel. Der findes dog en hjelm, som er endnu stærkere – en NTA 8776-godkendt hjelm. I andre europæiske lande er hjelmen et lovkrav, hvis man cykler på de ekstrahurtige elcykler, såkaldte speed pedelecs. Hjelmen er konstrueret endnu mere robust og har ekstra beskyttelse ved tindinger, pande og nakke. Med et håb om at skabe endnu mere sikkerhed på cykelstierne har ABUS designet NTA-godkendte cykelhjelme, som både beskytter optimalt og samtidig ser ud som almindelige cykelhjelme. På den måde beskytter du dig selv bedst muligt i høj fart.
Her ser du nogle af de specielle features, der kendetegner Pedelec 1.1 modellen.
4. Bliv fortrolig med cyklen
En elcykel kører hurtigere og reagerer anderledes end en almindelig cykel. Derfor er det en god idé at lære din nye cykel at kende, før du kaster dig ud i tæt trafik. Det kræver tilvænning, at motoren fortsætter, selvom du er stoppet med at træde i pedalerne, og cyklens tungere vægt kan desuden påvirke balancen. Derfor anbefaler ABUS, at du bliver tryg ved cyklen på stille veje, hvor cyklens vægt, hastighed og bremselængde kan prøves ordentligt af, og du kan blive fortrolig med den.
|